Toepassingsgebieden

'Har Hollands Lichtarchitect', opgericht in 1998, is een onafhankelijk opererend lichtontwerpbureau. Hoewel gevestigd in Eindhoven - 'de lichtstad' - in Nederland, werken we internationaal. Onze diensten op het gebied van lichtontwerp zijn gericht op het creëren van passende en aanpasbare architectonische lichteffecten en klimaten voor respectievelijk de buitenkant van gebouwen en de binnenruimtes. Ook ontwerpen we de verlichting voor winkelcentra, openbare - geplaveide of groene - gebieden, historische locaties, industrieel erfgoed, monumenten en civieltechnische werken. We creëren ook autonome verlichtingsinstallaties waar de poëtische, dramatische en magische kracht van het licht wordt benut.

Onze missie

Licht genereert voor ons een gevoel van veiligheid en geborgenheid, vergemakkelijkt de oriëntatie, is een krachtig communicatiemiddel, versterkt de unieke kwaliteiten van momenten en plaatsen, creëert sfeer en werkt als een magisch instrument in de uren van duisternis: Het domein van de fantasie. Een lichteffect en lichtklimaat voldoen aan functionele, esthetische en emotionele behoeften; we proberen deze verschillende aspecten te integreren door pragmatische eisen te vertalen in een fascinerende nachtelijke ervaring.

Omvang van de diensten

Onze diensten variëren van conceptontwikkeling via lichtvisualisatie, animatie & demonstratie tot een gedetailleerd lichtplan met productspecificatie en desgewenst ondersteuning op locatie tijdens de installatie. Tijdens het ontwerpproces blijven we altijd in nauw contact met de klant om zijn wensen te vertalen naar de meest geschikte lichteffecten. Speciale aandacht in ons ontwerpproces gaat uit naar het aanpassingsvermogen van de verlichting aan het gebruiksscenario en aan de tijd van het jaar, de week en de dag. Het licht kan zo dynamisch worden gemaakt dat de verlichting ons beweegt.

Onze aanpak

De eerste vraag die we ons stellen is waarom er licht nodig is. Licht voor veiligheid, oriëntatie, communicatie, promotie, identiteit, welzijn, sfeer, entertainment of voor het creëren van een autonoom lichtkunstwerk. De behoefte aan licht wordt duidelijk gemaakt door te bepalen of het licht nodig is om iets te zien, te zien en/of te ervaren of met andere woorden, het licht is een generator van veiligheid, vorm en/of emotie. De perceptuele, functionele aspecten van verlichting kunnen worden gespecificeerd in richtwaarden voor lichtintensiteit, uniformiteit, lichtcontrasten, kleurtemperatuur en kleurweergave, de balans tussen direct en indirect licht, de richting van het licht, enz. Bij dynamische effecten moeten het beeld en de atmosferische aspecten worden gevisualiseerd en geanimeerd. Hiervoor bestaan geen meetbare waarden. Het gaat erom hoe de kwaliteit van het licht de beleving van texturen, ruimte en tijd beïnvloedt. Hoe modelleert het licht objecten in relatie tot de ruimte, hoe bepaalt het contrasten, ritmes en hiërarchie? Wat trekt de aandacht? Draagt licht bij aan de 'genius loci'? Welke kleur licht kan een plaats of ruimte een extra betekenis geven? Welke verlichting maakt de situatie aantrekkelijker voor sociale ontmoetingen, uitnodigender, feestelijker of meer gedistingeerd? Bij het beantwoorden van bovenstaande vragen is het veel waarschijnlijker dat het voorgestelde lichteffect of klimaat aan alle eisen voldoet: De functionele, esthetische en emotionele behoeften. Tijdens het ontwerpproces is inspiratie te vinden in de natuur, muziek, dans en/of in de beeldende kunst zoals fotografie, film, architectuur, enz. In dit associatieve proces ligt de focus op de verbeelding, die gevoed wordt door een idee of ervaring, bij voorkeur een ervaring uit ons collectieve geheugen.

Onze inspiratie

Lichtsignalen van de natuur zoals de bliksem, een sterrenhemel, het noorderlicht, vuur, het reflectiepatroon van bewegend water, een lichtgevende inktvis raakten ons het meest. Dit komt waarschijnlijk omdat deze ervaringen fysiologisch verankerd zijn door een lang evolutionair proces. Deze bewuste en onbewuste ervaringen worden ook met andere mensen gedeeld. Seneca zei 'omnis ars imitatio et naturae': Alle kunst is imitatie van de natuur. Deze verschijnselen worden ook gekenmerkt door hun voortdurende veranderlijkheid. De fascinatie van het licht is dat 'iets' zich op een bepaalde manier openbaart en dat iets zich op een andere manier manifesteert door een langzame of snelle verandering in het licht. Inspiratie is ook te vinden in muziek, dans en in de beeldende kunst zoals fotografie, schilderkunst, film, architectuur en in het werk van andere lichtarchitecten en lichtkunstenaars.

Medewerkers

Har Hollands

Oprichter en senior lichtontwerper

Roel Hofman

Senior lichtontwerper

In het begin van de jaren tachtig afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven, afdeling 'Architectuur en Stedenbouw'. Na zijn studie werkte hij 14 jaar als lichtontwerper bij het Lighting Design & Application Centre van 'Philips Lighting'. Gestart in 1998 met het bureau voor architectonische verlichting: 'Har Hollands Lichtarchitect'. Van 2010 tot 2014 was hij curator van het lichtfestival GLOW in Eindhoven. Een aantal jaren was hij als fellow verbonden aan het Intelligent Lighting Institute van de Technische Universiteit Eindhoven. Ook is hij voormalig ‘professional member’ van de ‘International Association of Lighting Designers’ (IALD) 

Na zijn studie bij de afdeling 'Architectuur & Stedenbouw' van de Technische Universiteit Eindhoven is hij sinds 2008 werkzaam bij Har Hollands Lichtarchitect.
"Fascinated by nature and it’s power to surprise in terms of the magical evolution into unforeseen structures, entities and phenomena; the power of simplicity contrasted by incomprehensibly complex systems where often form follows function. Besides being a big inspiration in my work as lighting designer it also is a major part of my life during my spare time when I love to go hiking, cycling and camping."

Hala Tawil

Visuele productie

Ad van der Kolk

IT Department

Hala Tawil behaalde een Master of Fine Arts aan de Design Academy Eindhoven en een Bachelor of Architecture aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet, Libanon. In haar eigen artistieke praktijk werkt Hala met verhalende tekst, video en sculptuur.

Afgestudeerd in 1980 aan de Technische Universiteit Delft faculteit wiskunde (mathematische fysica). Na een carrière als onderzoeker bij een overheidsinstantie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, meer en meer betrokken geraakt bij IT en internet. Bij HarHollands is Ad verantwoordelijk voor de IT-infrastructuur, website-ontwikkeling en communicatie. Zijn bijzondere interesse ligt bij data-analyse en AI.

Stage

We are always looking for highly motivated students. Herewith we invite you to apply for an internship for making visualisations and animations. As being a small office, without almost no hierarchy, the interns will also being ask to take an active role in the lighting design process. We expect from you to become a team member that enriches our working environment. An applicant should be familiar to work with Photoshop, InDesign and AfterEffects. Recommended is some knowledge of Word, Excel, Illustrator, SketchUp, AutoCAD and Keynote.
If you are interested please send us a brief motivational letter with CV, portfolio and preferable some recommendations.

Samenwerking

‘Har Hollands Lichtarchitect' is een onafhankelijk opererend lichtontwerpbureau; het heeft geen commerciële banden met de verlichtingsindustrie of leveranciers van verlichtingsapparatuur. Wel blijven wij, ten behoeve van onze klanten, in contact met mogelijke leveranciers om ons op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van lichttechniek. Wij geven de voorkeur aan het specificeren van kant-en-klare producten, maar soms zijn er ook speciale producten nodig. In het laatste geval werken wij samen met andere bedrijven voor de ontwikkeling en productie van speciaal vervaardigde verlichtingsarmaturen. Ook leveranciers, in opdracht van onze klanten, worden gecontacteerd voor productinformatie en het maken van lichtberekeningen. Ook voor complexe dynamische verlichtingsinstallaties werken wij samen met specialisten op het gebied van lichtsturingen en stuurinrichtingen. Specifieke kennis over videoprojecties, ledschermen, lasertoepassingen etc. wordt opgedaan bij ervaren derden. Voor sommige projecten werken we samen met andere ontwerpers en architecten. Voor het maken van lichtplannen betrekken we, afhankelijk van onze werklast, anderen zoals tekenaars, illustratoren en animatoren.